Düzenli yumurta üretimi olan ancak oluşan yumurtalarında yaşla birlikte ya da sağlık sorunları nedeniyle, gelişim ya da kalite sorunları olduğu için çocuk sahibi olamayan çiftler, Mucize Ekip – Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi’miz tarafından yapılmakta olan yumurta takviyesi (Tandem) sayesinde sağlıklı bir şekilde bu isteklerini gerçekleştirebiliyorlar. Böylesine bir işlemi yaptırmak isteyen anne adaylarının öncelikli olarak, bize ulaşmaları ve kendilerinden istediğimiz gerekli testleri yaptırmaları gerekmektedir. Böylece yumurta kalitelerini incelenebilecek ve yumurta rezervleri hakkında bilgi sahibi olunulabilecektir. Sonuçların sonrasında da, duruma göre tandem adı verilen, hem anne adayının kendi yumurtalarının kullanılacağı hem de donor yumurtalarının takviye verileceği işleme karar verilebilir. Bu tedavi için merkezimize başvuru yapan kadınların az da olsa yumurta üretiminin olması gerekmektedir. Aksi takdirde, menopoz ve benzeri nedenlerden ötürü hiç yumurta üretimi olmayan kadınların yumurta donasyonu ile tüp bebek yapmaları önerilmektedir.
Yumurta Takviyesi (Tandem) Nedir?
Belirli bir yaşın üzerinde olmasına rağmen, hala az da olsa, sağlıklı yumurta üretimi olan ve bebek sahibi olmayı arzulayan kadınlar, yumurta takviyesi (Tandem) tedavisine başvurabilirler. Bu tedavi şeklinde genel olarak kadının kendi yumurtalarının yanı sıra yumurta donörünün yumurtaları da, anne adayıyla aynı zaman diliminde, senkronize olarak hazırlamaktadır. Bu işlem yapılırken genel olarak tüp bebek yöntemine benzer tedavi süreçleri işlenmektedir. Tüp bebek ile arasında olan tek fark ise bir taraftan anne adayının yumurtalarına çoğaltma işlemi uygulanırken diğer bir taraftan donöre de aynı işlemin uygulanmasıdır. Transfer işleminin yapılacağı gün ise anne adayına yapılacak tüm işlemler hakkında ayrıntılı bilgiler verilir. Ayrı ayrı döllenen yumurtalar ve kaliteleri hakkında çiftlere bilgi verilir. Bu bilgilere ve doktorun da önerilerine göre, anne adayı kendi yumurtalarından oluşan embriyoları mı, donörün yumurtalarından oluşan embriyoları mı yoksa karma olarak her iki şekilde oluşan embriyoları mı kullanacağına kendi karar verir.
Yumurta Takviyesi (Tandem) Nasıl Yapılıyor?
Tedaviye başlanmadan önce Jin. Op. Dr. Firdevs Uğuz Tip ve hasta koordinatörümüz İrem Berk öncelikli olarak çift ile görüşür ve bu kararları sonrasındaki işlemler hakkında onlara ayrıntılı bir şekilde bilgi verirler. Daha sonrasında kesin bir şekilde yumurta takviyesi (tandem) işlemini yapmaya karar veren çiftler öncelikli olarak detaylı bir muayeneden geçirilirler. Bu muayene esnasında bir taraftan çiftin aile hastalık geçmişi alınırken diğer bir taraftan da çiftte herhangi bir bulaşıcı hastalık olup olmadığı da testlerle incelenmiş olur.
Anne adayının adet döneminin 2. veya 3. gününde yumurta gelişimi için ultrason muayenesi yapılmaktadır. Bu muayene ardından yumurtaların artmasına ve gelişmesine yardımcı olan ilaçlar kullanılmaya başlanır. Anne adayı ve donördeki yumurtalar doktorumuzun istemiş olduğu büyüklüğe ulaşınca yumurta çatlatma iğnesi yapılır ve 36 saat sonra da olgunlaşmış yumurtalar anestezi ile başarılı bir şekilde alınır. Yumurtaların toplanması sonrasında anne adayı onu gebeliğe hazırlayacak ilaçları kullanmaya başlar. Tedavi esnasında verilen tüm ilaçlar uzman doktorumuz tarafından verilmektedir.
Yumurta toplama işleminin yapıldığı gün, baba adayından da sperm örneği alınır. Spermler, özel büyüteçler altında, IMSI dediğimiz yöntemle, tek tek incelenir ve yapı, hareket ile şekil bakımından en iyileri seçilir. Bunun sonrasında ise hem donörden hem de anne adayından alınan yumurtalar bu spermler ile döllenir. Transfer işleminin son gününde çifte döllenen embriyoların son durumları ile alakalı bilgi verilir. Daha sonrasında anne adayı verilen bu bilgilere bakarak kendi yumurtalarının embriyolarının mı yoksa donörün ya da karma embriyolarının mı transfer edileceğine karar verir. Bu karar sonrasında da en iyi 3 embriyo ultrason ile anne rahmine transfer edilir. Bunun sonrasında da çiftler oldukça başarılı bir şekilde çocuk sahibi olur.
Bizimle Bilgileriniz %100 Güvende
Yumurta takviyesi alarak tüp bebek yaptırmaya karar veren çiftler, bazen bilgi gizlilikleriyle ilgili şüphelerinden ötürü ya da ileride sorun yaşama ihtimaline karşı çekingen davranabilmektedirler. Hem hasta hem de donor bilgilerinin gizliliği konusuna büyük bir titizlikle yaklaşan doktorumuz ve merkezimiz, hem donorlerin hem de yumurta takviyesi (tandem) ile tüp bebek tedavisi yaptıran çiftlerin bilgilerini %100 gizlilikte saklamakta, dolayısıyla iki tarafın da aklında, ileriki yaşamları ile ilgili hiçbir soru işareti kalmamaktadır.
Yumurta Takviyesi (tandem) ile ilgili Sıkça Sorulan Sorular
Donorünüz kesinleştiğinde, yaş, boy, kilo, milliyet, eğitim, kan grubu, saç rengi, göz rengi gibi detayları çiftlerle paylaşılmakta ve çiftler de onayladıktan sonra tedaviye başlanmaktadır.