
Azospermi ya da gebelik oluşmayacak oranda kötü sperm kalitesine sahip olan erkekler, zamanında edilmeyen ameliyatlar sonrasında inmemiş olan testis durumunu yaşayan erkekler, daha öncesinde geçirilen ateşli hastalıklar sonrasında testislerinde sorun meydana gelen erkekler ve diğer genetik hastalık ya da çeşitli nedenlerden ötürü testislerinde sperm üretimi meydana gelmeyen erkekler, sperm donasyonu ile tüp bebek tedavisi sayesinde, başarıyla çocuk sahibi olabilmektedirler.
Sperm Donasyonu Nasıl Gerçekleşiyor?
Çiftler sperm donasyonuna karar verdiklerinde, anne adayının sağlığından ve yumurta üretiminden emin olmak adına, anne adayını bir dizi kontrolden geçirmekteyiz. Tedavi için herşeyin yolunda olduğundan emin olduktan sonra, baba adayı için en uygun sperm donorü seçilmektedir. Bu seçim, baba adayının fiziksel, etnik özelliklerine ve kan grubuna göre birebir uyumlu olarak yapılmaktadır. Sperm örnekleri Danimarka’da bulunan dünyanın en büyük ve en kapsamlı sperm bankasından büyük bir gizlilik içinde, donmuş halde getirilmektedir. Çiftler eğer dilerlerse, kendi sperm donorlerini, kendilerine vereceğimiz adres üzerinden kendileri seçebilmektedirler. Bu aşamada hasta koordinatörümüz İrem Berk, çiftlere birebir destek olmakta, her türlü sorularına anında cevap vermektedir. Çiftler bazı durumlarda da, dilerlerse, kendi sperm vericilerini kendi yakın çevrelerinden seçebilmektedirler.
Donor seçiminin ardından, kadının hazırlanması tüp bebek yöntemindeki gibi gerçekleşir. Bu hazırlık süreci için, kadının adetinin 2. ya da 3. gününde, kadına uygulanacak olan yumurta geliştirici iğnelerle, ön tedavisine başlanır. Bu ön tedavi süreci 10-12 gün kadar sürmektedir. Kesin sonuç ortaya çıkana kadar belirli aralıklarda kan tahlilleri ve muayeneler istenecektir. Yumurtaların gelişimi yeterli büyüklüğe ve sayıya ulaştıktan sonra da yumurtaların çatlaması için bir iğne yapılır ve 36 saat sonra ise anestezi altında, yaklaşık 15 dakika içerisine yumurtalar toplanır.
Yumurtaların toplanmasının hemen sonrasında, sperm hücreleri, tek tek alınarak, yumurtaların içerisine mikro enjeksiyon (ICSI) ile enjekte edilir. Böylece dölleme işlemi de gerçekleştirilmiş olur. Bu işlemin sonrasında oluşacak embriyolar ise laboratuvar ortamında takip edilir. Takip sonrasında, Jin. Op. Dr. Firdevs Uğuz Tip ve uzman ekibi, en uygun günde embriyoları anne adayının rahmine transfer eder. Bu transfer günü, embriyoların durumuna göre 3.-5. gün olabilmektedir.
Sperm Donasyonu Tedavi Aşamaları
1. Aşama: Öngörüşme
Çiftler, Mucize Ekip – Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi bünyemizde, sperm donasyonu ile tüp bebek tedavisine karar verdiklerinde, kendileriyle konu hakkında detaylı görüşmeler yapılır. Bu görüşmeler telefonla, email üzerinden ya da çiftler dilerse yüz yüze olarak yapılır.
2. Aşama: Testler ve Kontroller
Bu aşamada kadının yumurta üretiminin sağlığından emin olmak adına, bir takım kontrol ve muayenelerden geçmesi istenir. Özellikle kadının hormon değerleri, yumurta gelişimi üzerinde çok önemli bir rol oynadığından, adetin 2. günü hormon testlerini yapması istenir. Bunun yanında karaciğer enzimleri, tiroid ve kan şekeri seviyeleriyle, bulaşıcı hastalık testleri görülür. Sigara ve alkol kullanımının hem kadının üreme hücreleri üzerine ciddi olumsuz etkileri olduğundan, bu alışkanlıklardan özellikle uzak durmaları önerilir.
3. Aşama: Donor Seçimi
Baba adayına en uygun sperm donorünü seçmek adına, erkeğin fotoğrafları, fiziksel özellikleri ve çiftin kan grupları ilk öncelikli olarak istenir. Detaylı araştırma ile; erkeğin fiziksel verileri, kan grupları, etnik kökenleri ve diğer özelliklerine göre en uygun sperm vericisi seçilir.
Sperm donasyonunda kullanılan spermleri Danimarka’da bulunan, dünyanın en büyük ve en gelişmiş sperm bankasından seçerek, sertifikalı olarak getirdiğimizden, donorlerin sağlık durumlarından, testlerinden ve önceki gebelik oranlarında %100 emin olabiliyoruz.
4. Aşama: Yumurta Gelişimi
Adetin 2. günü hormon testlerinin görülmesinin ardından, yine adetin 2. ya da 3. günü, anne adayının yumurtalıkları ve rahim içi ultrason eşliğinde incelenir ve yumurta gelişimi ilaçlarına başlanır. Yaklaşık 10-12 gün süren yumurta geliştirme tedavisinin ardından, yumurtalar istenilen olgunluğa ulaştıklarında, bir sonraki aşamaya geçilmek üzere, olgunlaşan yumurtalar, özel bir iğne ile çatlatılır.
5. Aşama: Yumurta Toplama ve Dölleme
Tüp bebek tedavisinin bu aşamasında, yapılan çatlatma iğnesinin ardından, 36 saat sonra, yumurta toplama işlemi için çiftlerin Kıbrıs’ta olmaları istenir. Kadının yumurtaları anestezi altında ve çok kısa süren bir işlem sonucunda toplandıktan sonra, sperm örneği ile ICSI (mikro enjeksiyon) yöntemiyle döllenir.
6. Aşama: Embriyo Transferi
Mucize Ekip – Kıbrıs Tüp Bebek bünyemizde gerçekleştirilen tüp bebek tedavisini en son aşaması, en gelişmiş embriyoların, anne rahmine transfer edildiği, embriyo transferi aşamasıdır. Embriyo transferi, döllemenin 3. ya da 5. günü gerçekleşir ve işlem aynı bir jinekolojik muayene gibi olduğundan, anne adayı uyutulmaz ya da hiçbir acı hissetmez. Transferin ardından 12 gün sonra, kanda BHgc testi yapılarak gebelik görülür.
Bizimle Bilgileriniz %100 Güvende
Sperm donasyonuna karar veren çiftler, bazen bilgi gizlilikleriyle ilgili şüpheleri ya da ileride sorun yaşama ihtimaline karşı çekingen davranabilmektedirler. Hem bu işlemi yaptırmaya karar veren çiftlerin hem de donor bilgilerinin gizliliği konusuna büyük bir titizlikle yaklaşan merkezimiz, sperm donorlerinin ve donasyon ile tüp bebek tedavisi yaptıran çiftlerin bilgilerini %100 gizlilikte saklamakta, dolayısıyla iki tarafında aklında hiçbir soru işareti kalmamaktadır.