Dişi üreme hücresi olan yumurtanın erkek üreme hücresi olan spermle birleşmesi sonucu bölünüp farklılaşarak bebeği oluşturacak olan embriyo meydana gelir. Normal şartlar altında anne rahminde gerçekleşen bu olay, bazı çiftler için farklı nedenlerden dolayı daha zor olabilmektedir. Bu gibi durumlarda, anne ve babadan alınan üreme hücrelerinin laboratuvar ortamında döllenmesi işlemine, tüp bebek tedavisi denmektedir.
Tüp bebek tedavisi dikkat gerektiren çok aşamalı bir prosedür olduğundan, doktorunuzun tecrübesi ve tedavinin gelişmiş teknolojik altyapısı olan bir merkezde yapılması son derece önem taşımaktadır.
Deneyimli uzman doktorumuz, embriyologlarımız ile Mucize Ekip’imiz ve son teknoloji cihazlara sahip laboratuvarlarımızla, tüp bebek tedavisi, merkezimizde yüksek başarı oranlarıyla gerçekleştirilmektedir. Tedavilerimiz sayesinde dünyaya gelen binlerce sağlıklı bebek, başarılarımızın en büyük kanıtıdır.
Tüp Bebek Tedavisi Süreci
Tüp bebek tedavisi için ilk aşama, anne ve babada oluşan üreme hücrelerinin toplanmasıdır. Normal şartlarda, kadınlarda her ay bir yumurta hücresi, hormonlar sayesinde uyarılarak döllenmek üzere olgunluğa ulaşır. Tedavi sırasında birden fazla embriyo oluşturup içlerinden en sağlıklı olanı seçmek gerekeceğinden, anne adayına yumurta uyarıcı hormon takviyesi yapılarak, yumurta sayılarının ve kalitelerinin en iyi oranda olması sağlanır. Bu yumurta geliştirme ilaçları ilaçlar ortalama 10-11 gün süreyle, anne adayına en uygun dozda uygulanır. Bu süreç boyunca birkaç defa yumurtaların gelişimi ve rahim içi ultrason ile kontrol edilir. Yumurtalar istenilen büyüklüğe ulaştığında, yumurtaların toplanıp, hemen döllenebilmesini sağlamak amacıyla yumurta çatlama iğnesi yapılır. Çatlayan yumurtalar, ince bir iğne ve ultrason yardımıyla, anne adayına hiçbir rahatsızlık ya da acı vermeden, anestezi altında toplanır. Toplama işlemi yaklaşık 15 dakika sürer.
Dişi ve erkek üreme hücreleri, embriyoloji laboratuvarlarında, vücut ortamına benzer koşullarda bekletilerek embriyo oluşumu sağlanır. Mucize Ekip – Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi’mizde, spermlerin düşük sayıda yada az hareketliliğe sahip olması durumuna karşı, döllenme işlemi tek bir spermin mikro enjeksiyon yöntemiyle (ICSI), yani çok ince bir iğne yardımıyla yumurtanın içine enjekte edilmesiyle yapılmaktadır. Bu uygulama başarı oranlarımızı çok yüksek seviyelere çıkarmaktadır. Oluşan embriyolar gözlem altında tutulur ve en sağlıklı gelişim gösterenleri seçilerek, döllemenin 3. ya da 5. günü, bir katater yardımıyla anne rahmine aktarılır. Bazı durumlarda, embriyonun rahme tutunmasına yardımcı olmak için kullanılan embriyo Assisted Hatching (embriyo yuvalma/traşlama) tekniği merkezimizde başarıyla gerçekleştirilmektedir.
Tüp Bebek Tedavi Aşamaları
1. Aşama: Öngörüşme
Çiftler, Mucize Ekip – Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi bünyemizde, tüp bebek tedavisine karar verdiklerinde, kendileriyle konu hakkında detaylı görüşmeler yapılır. Bu görüşmeler telefonla, email üzerinden ya da çiftler dilerse yüz yüze olarak yapılır.
2. Aşama: Testler ve Kontroller
Hem kadının hem de erkeğin bir takım kontrol ve muayenelerden geçmesi istenir. Özellikle kadının hormon değerleri, yumurta gelişimi üzerinde çok önemli bir rol oynadığından, adetin 2. günü hormon testlerini yapması istenir. Bunun yanında karaciğer enzimleri, tiroid ve kan şekeri seviyeleriyle, bulaşıcı hastalık testleri görülür. Erkeğin de sperm sonuçları ve bulaşıcı hastalık kontrolleri istenir. Tüm bu testlere ek olarak, daha önce, farklı merkezlerde başarısızlıkla sonuçlanan denemeleri bulunuyorsa, konuyla ilgili detaylı araştırma yapılır. Extra muayene ve kontroller istenir. Sigara ve alkol kullanımının hem kadının hem de erkeğin üreme hücreleri üzerine ciddi olumsuz etkileri olduğundan, bu alışkanlıklardan özellikle uzak durmaları önerilir.
3. Aşama: Yumurta Gelişimi
Adetin 2. günü hormon testlerinin görülmesinin ardından, yine adetin 2. ya da 3. günü, anne adayının yumurtalıkları ve rahim içi ultrason eşliğinde incelenir ve yumurta gelişimi ilaçlarına başlanır. Yaklaşık 10-12 gün süren yumurta geliştirme tedavisinin ardından, yumurtalar istenilen olgunluğa ulaştıklarında, bir sonraki aşamaya geçilmek üzere, olgunlaşan yumurtalar, özel bir iğne ile çatlatılır.
4. Aşama: Yumurta Toplama ve Dölleme
Tüp bebek tedavisinin 4. aşamasında, yapılan çatlatma iğnesinin ardından, 36 saat sonra, yumurta toplama işlemi için çiftlerin Kıbrıs’ta olmaları istenir. Kadının yumurtaları anestezi altında ve çok kısa süren bir işlem sonucunda toplandıktan sonra, erkekten alınan sperm ile ICSI (mikro enjeksiyon) yöntemiyle döllenir.
5. Aşama: Embriyo Transferi
Mucize Ekip – Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi bünyemizde gerçekleştirilen tüp bebek tedavisini en son aşaması, en gelişmiş embriyoların, anne rahmine transfer edildiği, embriyo transferi aşamasıdır. Embriyo transferi, döllemenin 3. ya da 5. günü gerçekleşir ve işlem aynı bir jinekolojik muayene gibi olduğundan, anne adayı uyutulmaz ya da hiçbir acı hissetmez. Transferin ardından 12 gün sonra, kanda BHcg testi yapılarak gebelik görülür.
Transfer sonrası
Transfer edilen her embriyo, çeşitli nedenlerden ötürü, anne rahmine tutunamayabilir, bu yüzden tedavinin başarı oranını yükseltmek amacıyla, merkezimizde 3 embriyo transferi yapılmaktadır. 3 sağlıklı embriyo transferi, gebelik oranını ciddi şekilde arttırmaktadır. Transfer edilen embriyoların dışında kalan ve sağlıklı olan embriyolar, ailenin de onayıyla daha sonra kullanılabilmek üzere dondurulur, böylece annenin, bebeklerine kardeş isteme veya yaşayacağı bir olumsuzluk durumda tekrardan ilaç tedavisi görmesine gerek kalmaz. Mucize Ekip’in deneyimli bir embriyologları tarafından dondurulan embriyolar, uzun yıllar herhangi bir risk ve canlılık kaybı olmadan saklanabilirler. Transfer yapıldıktan 12 gün sonra uygulanan hamilelik testiyle tüp bebek tedavisinin başarıya ulaşıp ulaşmadığı kontrol edilir.
Tüp Bebek tedavisi ile ilgili Sıkça Sorulan Sorular
Yumurta gelişimi ön tedavi süreci ile ilgili detaylı bilgi için tıklayın.